28.06. - 06.07.2013.
filmski program
NORDIJSKE NOĆI
Tvrda glava / 8-Pallo
8-pallo_pressi6
Finland
2013, 107 min
Redaelj:
Aku Louhimies
Uloge:
Jessica Grabowsky, Eero Aho, Pirkka-Pekka Petelius, Mikko Leppilampi, Mikko Kouki, Kirsi Enberg, Angelina Iikkanen, Manna Jäntti, Kari Karjalainen
Žanr:
Drama, kriminalistički
Official Trailer
Sinopsis: Pike je puštena iz zatvora i pokušava krenuti ispočetka. No, prošlost ne može zaboraviti i kao samohrana majka s djetetom pokušava sve kako bi opstala. Useljava se u stan koji joj je dodijelila vlast i na trenutak može nazrijeti svjetlo na kraju tunela. No bivši dečko, otac njezina djeteta i velika, strastvena ljubav Lalli pronalazi je i njihov se odnos nastavlja. On uključuje: seks, teške droge, sitan kriminal i nasilje. No, njihov odnos također ima upečatljivu nježnost. U paralelnoj priči, susrećemo ostarjelog detektiva Eliasa, koji čini sve kako bi je zaštitio.
Bio: Aku Louhimies (rođen. 1968. u Finskoj) uzdigao se do vrha finske filmografije tijekom posljednjeg desetljeća. 1990-ih je stekao profesionalne vještine i iskustvo radivši na nekoliko popularnih televizijskih serija. Njegov debitantski film "Restless" (Levottomat, 2000) bio je veliki box-office hit, baš kao i njegov drugi film "Lovers & Leavers" (Kuutamolla, 2002). Njegova višestruko nagrađivana televizijska serija "Fragments" ("Irtiottoja", 2003) dodatno je pojačala njegovu reputaciju. Godine 2004. Udruga finskih filmskih redatelja izabrala ga je za redatelja godine. Filmom "Frozen Land" (Paha MAA, 2005) osvojio je Nordijsku nagradu i tri druge službene nagrade na filmskom festivalu u Göteborgu.