28.06. - 06.07.2013.
filmski program
Noćni maraton

KRALJEVSTVO / The Kingdom / Riget

TV Mini-serija
1. sezona (269’), 1994.
2. sezona (286′), 1997.
Režiser: Lars von Trier, Morten Arnfred
Zemlja: Danska, Francuska, Njemačka, Švedska
Uloge: Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Holger Juul Hansen, Søren Pilmark, Ghita Nørby
Žanr: komedija, drama, fantastični, horor, misterija

Redatelj Lars von Trier, miljenik Europskoj autorskog filma, zasljepljuje nas tongue-in-cheek horor komedijom kada istražuje ponašanje i moral bolesnika i osoblja ogromne moderne bolnice. Prestižna Kingdom bolnica i njena šarolika ekipa osoblja i pacijenata se vratila kako bi nam dala još više uzbuđenja. U prekrasnoj mješavini čistog horora i neokaljane sapunice gledamo kako gđa Drusse pokuša okončati Marijine muke, potpomognuta i podržana od strane njezina sina, Hansen i “Hook“. Stig Helmer, švedski neurokirurg muči se s Moninim izvješćem, a profesor Moesgaard se svađa sa cijelim odjelom. U ovom nastavku proširena je galerija likova i stravičnih događaja.

00204_168567

Lars von Trier (rođen je u Kopenhagenu u Danskoj u travnju 1956.). Diplomirao je na danskoj filmskoj školi 1983. svojim kratkim filmom “Images of a Relief” (“Befrielsesbilleder”), kojim je osvojio nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Münchenu. Pravi proboj doživio je filmom “Forbrydelsens element”"Forbrydelsens elementa” (1984) ekspresionističkim, žuto-zatamnjenim i postmodernim filmom s psihološkog temom za koju je osvojio Technical Grand Prize na festivalu u Cannesu . Godine 1991., filmom “Europa” (1991) osvojio je Jury Prize, Technical Grand Prize i Best Artistic Contribution na filmskom festivalu u Cannesu. “Breaking the Waves ” (1996), za koji je osvojio nagradu žirija u Cannesu, bio je prvi redateljev film (u trilogiji) koji je usmjeren na ženski spol. “Dancer in the Dark” (2000) je melodrama o ženi iz istočne Europe koja žrtvuje sve da spasi sina od dobivanja bolesti oka, od koje i sama pati . Film je bio jedan od prvih filmova u svijetu u potpunosti sniman digitalnom opremom. 2000. je osvojio Palm d’Or na filmskom festivalu u Cannesu. Njegova TV sapunica “Kingdom” (“Riget”) iz 1994. pomiješana je u filmskom stilu David Lyncha-nadrealna pričao duhovima, Bogu i Sotoni.

Zajedno s producentom Peter Jensen Ålbæk, Lars von Trier je vlasnik kompanije Zentropa , koja producira Trierove filmove, kao i mnoge druge. Godine 1995, Lars von Trier i Thomas Vinterberg predstavili su svoj manifest za novi filmski pokret koji se zove Dogma 95. Neki od njegovih najpopularnijih filmova su: ” Dogville”, “Antichrist”, “Manderlay”, “Melancholia” te najnoviji “Nymphomaniac”.