28.06. - 06.07.2013.
Vijesti
Top 5 filmova Chan-wook Parka – najbolji uradci bivšeg filmskog kritičara iz Koreje
Velika južnokorejska redateljska zvijezda Chan-wook Park filmsku je karijeru započeo kritizirajući filmove. Od tada do danas, Park je snimio niz izvrsnih filmova koji su osvojili brdo nagrada.
STK-9478-1.NEF

Velika južnokorejska redateljska zvijezda Chan-wook Park filmsku je karijeru započeo kritizirajući filmove. Okušao se i kao scenarist i kao producent, no na svjetsku filmsku scenu probio se 2000. godine kada je zavladao korejskim kinoblagajnama filmom JSA – Joint Security Area, koji je postao komercijalno najuspješniji korejski film svih vremena. Od tada do danas, Park je snimio niz izvrsnih filmova koji su osvojili brdo nagrada.

1. Oldboy (2003.)
Nakon što je proveo 15 godina zatočen u hotelskoj sobi, Oh Dae-su pušten je na slobodu samo da bi saznao da ima 5 dana da pronađe osobu koja ga je otela i zatočila. Priča se temelji na istoimenoj japanskoj mangi, a dio je Trilogije o osveti, serije Parkovih filmova snimljenih od 2002. do 2005. koji se bave nasiljem, osvetom i spasenjem. Film je osvojio Grand Prix na Filmskom festivalu u Cannesu uz posebnu pohvalu Quentina Tarantina.

2. Žeđ (2009.)
Horor koji je Park isprva nazvao Šišmiš, priča je o katoličkom svećeniku koji se zbog neuspjelog medicinskog pokusa pretvara u vampira, a riječ je o vrlo slobodnoj interpretaciji romana Thérèse Raquin francuskoga pisca Émilea Zole. Kasnije preimenovan u Žeđ jer, kako kaže Park, nije riječ samo o hororcu nego i o ljubavnoj priči, film je osvojio Nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine te niz drugih nagrada.

3. Sympathy for Mr. Vengeance (2002.)
U psihološkom trileru koji je ujedno i prvi dio Trilogije o osveti Park proučava i promišlja nasilna ponašanja koja su rezultat ekstremne emocije i bezizlaznih situacija, poput oca koji želi osvetiti umorstvo svoje kćeri ili gluhoga dječaka koji otmicom pokušava spasiti život sestre. Film, čiji se izvorni korejski naslov može prevesti kao Osveta je moja, osvojio je 19 nagrada na festivalima diljem svijeta.

4. I’m a Cyborg, But That’s OK (2006.)
Romantična komedija koju je Park napisao, producirao i režirao neobična je priča o djevojci koja odluči otići u ludnicu jer vjeruje da je kiborg. Tamo se zaljubljuje u čovjeka koji je uvjeren da može ukrasti dušu, a glumi ga slavni korejski pjevač, glumac i model Rain. Kritičari opisuju film kao spoj kultnog Leta iznad kukavičjeg gnijezda i uvrnutog francuskog hita Amélie. Genijalni detalji neobičnih ponašanja, napeta radnja i dobra gluma čine ovaj romantični film nezaboravnim iskustvom, čiju će posljednju scenu romantici dugo pamtiti.

5. Stoker (2012.)
Prošle se godine Chan-wook Park po prvi put okušao u radu s velikim imenima Hollywooda, što je rezultiralo njegovim prvim filmom na engleskom jeziku u kojemu glavne uloge tumače Nicole Kidman, Mia Wasikowska i Matthew Goode u ulozi za koju je svojedobno bio najavljivan Colin Firth. Glumcu Wentworthu Milleru, koji je domaćoj publici najpoznatiji po ulozi Michaela Scofielda u TV seriji Zakon braće, ovo je scenaristički debi koji opisuje kao mješavinu horora, obiteljske drame i psihološkog trilera. Riječ je i o posljednjem filmu koji je producirao legendarni Tony Scott, a zagrebačka će publika film imati prilike pogledati na ovogodišnjem filmskom festivalu Fantastic Zagreb.Napisala: Mihaela Marija Perković, Online.hr

Sve vijesti